2015. febr. 22.

kerülendő kulcsszó: bagoly

Az egész úgy kezdődött, hogy 2009 nyarán rátaláltam a Ravelryre. Aztán hamar ezután a baglyos pulóver mintájára.

Fonalat két évvel később vettem hozzá, Red Heart Charlotte típusút, szép sárgát. Nem is tudom már, hogy a fonalboltos néni vagy én vagy ketten együtt találtuk ki, hogy nyolc gombolyag elég is lesz, bőőőven.
Pár hónapra rá el is kezdtem kötni, aztán meguntam, és két és fél évre félretettem.

2014 őszén újra előkerült, kitaláltam, hogy tök jó lenne végre befejezni, meg a molyszülinapra ebben menni. Az ötlet jó volt -- mert legalább haladt végre a pulóver, elkészült az eleje-háta, a két ujja, meg a baglyok. És a nyakából hiányzott már csak kb. tizenkét sor, mikor elfogyott a fonalam. Persze eddigre már a gyártásával is leálltak, úgyhogy esélytelen volt még egy negyed gombolyagot beszerezni belőle.
Úgyhogy nem lett kész a pulóverem a molyszülinapra.

Cserébe lebontottam az elejét-hátát, hogy szerezzek fonalat a nyakához, aztán gondoltam, legfeljebb kicsit rövidebb lesz, de mégis legyen egyszínű sárga.

Ezen a ponton úgy nézett ki a dolog, hogy megvolt a két ujja, a baglyos rész meg a nyaka, és leszedtem az alját, az összes szemek egy körkötőtűre voltak félretéve. Az volt a terv, hogy megkötöm az elejét-hátát újból, kihagyva néhány sort, aztán ha eljutok odáig, hogy csak egy-másfél sorra elég fonal marad, azt egy tűvel befűzöm majd a pulóver két része közé, és pont úgy fog kinézni, mintha kötöttem volna. Ennél a résznél kicsit izgultam, mert egyrészt sose csináltam ilyet, másrészt nem olvastam erről sehol se, hogy működött volna, de végül sikerült.


Végül csak két bagolynak varrtam szemet. Volt olyan terv, hogy az összesnek legyen, de aztán így maradt -- és nem azért, mert lusta lennék még 32 gombot fölvarrni (harminckét gomb az semmi). Nagyon tetszik így is, meg vagyok elégedve az eredménnyel.


A pulóver készítése során megtanultam a rövid sorok (wrap&turn) technikát, ez a videó segített, hátha másnak is jól jön.

A minta nagyon tetszik továbbra is, könnyen követkető, és gyorsan is készül. De most egy darabig látni se akarom, viszont már ketten kérték, hogy kössek nekik is ilyet. (Nekik fogok is valószínűleg, de legkorábban jövő télre, és több megrendelést nem vállalok.)

Tanulság: ha pulóvert akarok kötni és veszek hozzá fonalat, akkor igenis azonnal el kell kezdeni és megkötni, amíg kapható az adott fonal.

5 megjegyzés:

 1. Szuper lett!!! És nagyon-nagyon jól áll Neked ez a vidám sárga szín!
  Egy apró belekontárkodós megjegyzés: talán ha fentről kezdve kötöd a pulcsit, nagyobb szabadságod marad a fonal beosztásában/rövidség-hosszúság szabályozásában. ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, volt olyan terv is. Aztán nem úgy lett, mert inkább a minta szerint akartam haladni így is. Igazából úgy csináltam, hogy kibontottam azt a sort, és újrakötöttem az egészet, mert alulról fölbontani nem sikerült, már a passzénál megakadtam (próbáld csak ki, nem fog menni...). Úgy kellett volna, hogy nem bontom vissza az egészet, hanem csak pár sort, de addigra mindegy volt. :-)

   Törlés
  2. Úgy-úgy...kötést még asszem, nem bontottam alulról, de horgolást igen. Az ellenségemnek se kívánom! ;)
   Asszem, láttam már olyan oktatóvideót/képsort, ahol a bontás határán beleszúrtak egy kötőtűt a munkába (szemenként végig egy soron), aztán közvetlenül alatta volt a nyisszantás, majd a levágott részt már vissza lehet bontani "rendesen", s viszonylag kevés fonalveszteséggel, a tűre felszedett szemekkel meg folytatni lefelé. Persze ez nálam is csak elméleti tudás, sose próbáltam ;)
   Ja, és a legfontosabb: ilyen szép végeredményre akármennyi bontással azt mondom: megérte! :)

   Törlés
 2. Válaszok
  1. mármint a baglyos pulóver? Lehet, de én kezdtem előbb! :-)

   Törlés