2015. ápr. 29.

mécsestartó - mintaleírás

Szilvamag kérésére leírom a tavalyi horgolt mécsestartó mintáját.

Eldorado fonalból horgoltam 1,5-es tűvel.

Alja:
magic looppal kezdtem, ebbe 7 rövidpálca került. Aztán mindig három szem sormagasítás, majd egyráhajtásos pálcák és három láncszemek váltakozása. A kör úgy lett egyre nagyobb, hogy néha nem az előző sor pálcájának a tetejére került csak az új sor pálcája, hanem a háromláncszemes részbe is. Ha elértük a kívánt méretet, akkor egy sor következik végig egyráhajtásos pálcákkal (én itt hármat készítettem mindegyik háromláncsszemes ívbe, a pálcák fölé viszont egy se került, mert így lett pont jó), aztán jöhet az üveg fala.

A minta körbe-körbe: 
1. sor: sormagasítás után *három egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca (egy helyre öltve), három láncszem, három egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca (szintén egy helyre, mégpedig közvetlen az előző mellé), három láncszem, rövidpálca három szem kihagyással az előző pálcacsoport töve mellé, három láncsszem, és megint három szem kihagyás után * kezdjük elölről (a két * közti részt ismételgessük addig, amíg körbe nem érünk).
Ez így leírva rettentő bonyolultnak tűnik, de itt a kép, ez alapján biztos könnyebb.

Második (és az összes többi sor):
Sormagasítás, *a pálcacsoportok közti ívbe kerül három egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca, három láncszem és három egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca. Aztán három láncszem, egy egyráhajtásos pálca a soron következő ívbe, szintén egy a másikba, majd megint három láncszem.* A két * közti részt ismételjük.

Teteje, befejezés:
Ha elértük a kívánt magasságot, akkor a cakkos rész előtt jön még egy 
átvezető sor: *a pálcacsoportok közti ívbe kerül egy rövidpálca, három láncszem, egy rövidpálca, eztán három láncszem, egy egyráhajtásos pálca a soron következő ívbe, szintén egy a másikba, majd megint három láncszem*.
Cakkos rész: A két-két rövidpálca közti ívekbe dolgozunk. Sorra mindegyikbe hét egyráhajtásos pálca kerül.

Végül az üveg nyakához pedig befűzünk egy szalagot és masnira kötjük, hogy ne essen le az üvegről a horgolmány.

1 megjegyzés: