2016. ápr. 14.

fülbevalók

Ha gyors sikerélményt szeretnék, akkor fülbevalót készítek. Akár magamnak, de többnyire ajándékba. Még úgy is elég hamar megvan, hogy kettőt kell csinálni belőle.
Ugyanakkor ezek elég kicsik ahhoz, hogy ne írjak róluk külön. De most már összegyűlt néhány.

Először is a szokásos hópehely. Télre. A szokásos mintából. A fehérhez egy ezüstszálat is hozzáfogtam, hogy csillogjon is. Így azért utáltam eléggé horgolni, mert az ezüstszálam hisztis, de a végeredmény kárpótolt. Azoknak is tetszett, akik kaptak ilyet, meg magamnak is csináltam most már.


Aztán a fürtökben lógó gombok. Szerelőkarika kell hozzá, fülbevalóakasztó meg egy rakás gomb. Utóbbit innen rendeltem.

Elkészíteni ezt se nagy szám. Leírni bonyolultabb lenne, mint megmutatni. Ezért csak megmutatom.

Ugye? (Az ötlet nem saját, a pinteresten találtam.)


Végül pedig ez. A villamoson láttam hasonlót valakinek a fülében, és megtetszett. A minta ennél saját, mivel nem volt kedvem leírást keresni hozzá.


Először is szükségünk lesz két drótkarikára. Egy alkoholos filcre tekerve a drótot pont megfelelő méretet kapunk.


Ezt körbehorgoljuk rövidpálcákkal. Ahol a rés van a drót két vége között, ott például lehet a kezdőhurok maradék szálára horgolni (azt amúgy is el kell dolgozni, akkor meg már egyúttal körbehorgolhatjuk azt is, hogy a végén csak levágni kelljen, és akkor ez kiválóan alkalmas lesz arra, hogy ne essenek le a szemek a résnél).
Mindegy, hány rövidpálca van, a lényeg, hogy páros számú legyen.

Ezután 3 szem sormagasítás, majd 2 láncszem. Majd egyráhajtásos pálcák és két láncszemek váltakozása. Az előző sor rövidpálcáiba, de csak minden másodikba. (Ezért kellett, hogy páros számú legyen.)

A következő sorban rövidpálcák jönnek. Minden egyráhajtásosra egyet, meg minden láncszemívbe kettőt.

Végül két láncszemek és rövidpálcák váltakozása az utolsó sorban. Minden előző rövidpálcába. Ettől lesz olyan fogaskerékszerű a végeredmény.

Mehet rá a karika plusz az akasztó, és készen is van!

Biztosan tudom, hogy másnak is tetszett (az enyém a rózsaszín), mert az őszi Kacskaringón lefotózta valaki, amikor nem figyeltem oda.

2 megjegyzés:

  1. Tetszenek! Épp nemrég paktáltam le két gyöngyözős-ékszerkészítős kolléganőmmel, hogy kigondolunk magunknak néhány kooperációs fülbevalót, amihez én horgolok egy-két virágszerűt, ők pedig kitalálnak hozzá valami gyöngyös-láncos-drótos toldalékot, és akkor az tök jó lesz. Még nem kezdtünk bele a megvalósításba, de már néha beszélünk róla :-D (Csillaghegyre jössz? Akkor én is meg tudom lesni a fülbevalódat, ha nem figyelsz oda :-D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Még olyan gyöngyös-drótost csinálok magamnak, amilyen neked is van, már el is kezdtem (ősszel, khm...), de nem halad.
      (Nem sajnos, ősszel remélem belefér már.)

      Törlés